Mi az örök fiatalságod titka?

Edzés

Cikksorozat 

Edzés

1. Miért fontos a testmozgás?

2. Hogyan lehetünk formásabbak?

3. Miért szükséges súlyzókat is használnunk?

4. Miért fontos, hogy erősebbek is legyünk?

5. Mi az örök fiatalság forrása?

7

A fiatalságod egyik forrása bizony az izomedzésben keresendő!

Az izomerő és az izomtömeg egy bizonyos kor felett a természetes biológiai folyamatokból adódóan rohamos léptékben kezd csökkenni, így az ennek megállítására való törekvésnek elengedhetetlennek kellene lennie. Egész konkrétan ez a folyamat már 30 éves kortól elkezdődik, 40 éves kor felett begyorsul, 50 év felett fokozódik, 60 év felett pedig igen jelentős mértékűvé válik!

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy idősebb embernek kell-e egyáltalán edzenie, erőt és izmot építenie. Nem, hogy kell, hanem egyenesen kötelező lenne, és igen, akár 70-80 éves korban is, sőt, egészen az életünk végéig kéne a saját fittségi szintünknek megfelelő izomfejlesztő mozgástevékenységeket végeznünk!

Fényévnyi különbség van egy fitt, erős, izmos idős ember életminősége, és aközött, aki hagyja a testét szó szerint elsorvadni. Az időskori “hanyatlás” nagyon nagy mértékben csökkenthető a megfelelő izomedzéssel!

A legtöbb esetben miért is nem mozognak az idősek? Mert elkezd fájni a térdük, csípőjük, hátuk, és ezért csökkentik a mozgásukat. De a csökkent mozgás hatására mi fog történni? Csökken az izomerő és az izomtömeg. És ez mit fog eredményezni? Még jobban fognak fájni az ízületeik, hiszen nincs izom, ami levegye róluk a terhelést. Ezért hát még kevesebbet mozognak, és szépen lassan, de borítékolhatóan jutnak el a botig, járókeretig, és végül az ágyig. Ez egy ördögi kör, és ez az esetek túlnyomó százalékában megelőzhető lenne a megfelelő izomerő és izomtömeg fenntartásával, tehát a rendszeres, izomfejlődést is elősegítő edzésekkel.

Joggal kérdezheted, hogy miért hozom ezt fel.

Ez nagyon egyszerű. Tegyük fel a kérdést, ki lehet majd később behozhatatlan előnyben? Akinek a szervezete a „nulláról” kezdi bontani az izmait az idő előrehaladtával, vagy az, akinek egy jóval magasabb, minőségibb, megfelelően erős és tartalmas izomtömegből, amit jó esetben fiatal- és középkorban épített fel magának?

Na ugye?

Bátran kijelenthető tehát, hogy az izomfejlődésedet is elősegítő edzések rendszeres beiktatása a legjobban megtérülő hosszútávú befektetéseid egyike lehet, aminek ha eljön az ideje, kamatértéke felbecsülhetetlenné válik!

Ha még nem olvastad az előzmény cikket, érdemes megnézned:
<<
Miért kell, hogy erős is legyél?

7

Megoldást keresel?

Amennyiben érdekes lehet számodra egy komplexen fejlesztő mozgásprogram, kattints a gombra!