Miért fontos mozognod?

Edzés

Cikksorozat 

Edzés

1. Miért fontos mozognod?

2. Hogyan lehetsz formásabb?

3. Miért szükséges súlyokat is használnod?

4. Miért kell, hogy erősebb legyél?

5. Mi az örök fiatalságod forrása?

7

Bármilyen furcsán is hangzik, a testmozgás nem tesz egészségesebbé!

Az igazság az, hogy valójában a testmozgás krónikus hiánya tehet egyre betegebbé. És ez óriási filozófiai különbség, amit ha megértesz, akkor azt is megérted, miért kell a testmozgásnak optimális arányban az életed szerves részét képeznie.

A mozgás pontosan ugyanolyan alapvető létszükséglet testünk harmonikus működéséhez, mint a levegő, a víz, a napfény, az alvás, vagy az élelem. Mindezek nélkül gyakorlatilag nem létezhetnénk, nem létezhetünk. A szervezetünk kizárólag mindezek optimális megléte esetén tudja megfelelően ellátni feladatát és életfunkcióit. Tehát ha jól belegondolsz, nem ezeknek a jelenléte az, ami egészségesebbé tehet, hanem mindezek krónikus hiánya, vagy éppen ellenkezőleg, a túlzott jelenléte és alkalmazása, magyarán mindig az optimálistól való jelentős eltérés az, ami megbetegíthet, ami elronthatja a meglévő egészségedet. Önmagában tehát semmiről nem állíthatjuk azt, hogy egészséges, csupán azt, hogy az emberi szervezet harmonikus működéséhez optimális, vagy sem. Bármiről is legyen szó, az optimálistól való jelentős és hosszabb ideig történő eltérés az, ami kizökkent az egészségi állapotból, tehát ami megbetegít. Minden megbetegíthet, ha túlzásba visszük, de az is, hogy ha valami létszükséglet, és nem jutunk hozzá megfelelő minőségben, mennyiségben és arányban.

Bárhonnan is nézzük, az egészség a testünk alap állapota. Furcsa is lenne, ha nem így lenne. Természetesen léteznek velünk született betegségek, de ebben az esetben valamilyen sajnálatos, nem tervszerű hiba csúszik a rendszerbe. Azonban az evolúciónak, fajfenntartásnak, létezésnek egész egyszerűen nem lehet más az alapvető célja, mint hogy minden ember egészségesen jöjjön a világra, és ez élete végéig meg is maradjon. Ez a velünk született alapvető egészségi állapot viszont idővel elromolhat, és ahogyan ezt magunkon és a környezetünkön tapasztalhatjuk, bizony sajnos már egyre korábban el is romlik.

Azért nem létezik, és nem is fog soha létezni olyan csodatevékenység, csodapirula, csodamódszer, csodakezelés, csodarecept, vagy csodaszérum, ami varázsütésre egészségessé tehet, mert ez egy sok-sok részterületből álló harmonikus összesség.

Magyarán, életmód!

Mindezek mentén viszont fontos megértenünk azt a megközelítésbeli különbséget, hogy az egészséges életmód valójában szintén nem az, ami egészségessé tesz. Az egészséges életmód nem más, mint a testünk számára olyan optimális körülmények megteremtése, ami abban támogat, hogy az egészséged fenntartható legyen, de inkább, hogy ne betegedhess meg. Az egészséged visszaállításáról és fennmaradásáról pedig senki más, csak a saját szervezeted tud megfelelően gondoskodni.

Tehát amit mi tehetünk az nem más, mint megteremtjük a testünk számára azokat a külső és belső körülményeket, amik által és mentén optimálisan tud működni, és amik hatására az öngyógyító folyamatokon keresztül újra egészségessé teheti saját magát!

A testmozgás egy elengedhetetlen fő részegysége a nagy egésznek, a harmonikus életmódnak, tehát az egészségnek.

Ezt egyszerűen nem tudod pótolni semmivel, bárki, bármivel is akarja veled elhitetni ennek az ellenkezőjét. Ha hosszú távon nincs meg az optimális testmozgás, akkor egész egyszerűen nem lehetsz egészséges, bármennyire is figyelsz az összes többi részterületre.

De miért kell minderre ilyen tudatosan figyelnünk a mai világunkban?

Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerű. Azért, mert mindezt, amire nekünk jelen korunkban tudatosan kell figyelnünk, az a törzsfejlődésünk túlnyomó részében, konkrétan többmillió éven keresztül a mindennapi tevékenységeink és életkörülményeink alapját képezte.

Elődeink másztak, kúsztak, emeltek, cipeltek, hordtak, sétáltak, futottak, ugrottak, dobtak, toltak, húztak, stb… Nem csak a saját testüket kellett magabiztosan mozgatniuk a létfenntartásért, hanem különböző külső, viszonylag nehéz súlyokat, ellenállásokat is. Tehát funkcionális mozgásminták sokaságát végezték nap mint nap, elképesztően változatos külső terhelések mellett.

Ehhez az életmódhoz alkalmazkodott genetikai szinten a lehető legtökéletesebben az emberi faj szervezete, tehát a mi, a Te tested is. Ettől az életmódtól párezer, de igazán radikálisabban csak gyakorlatilag párszáz-pártíz éve tértünk el olyan mértékben, ami ezt a rendkívül harmonikusan működő, de elképesztően bonyolult és összetett biológiai rendszert alapjaiból teheti, és sajnos teszi is tönkre.

Ezért a rendszeres és következetes testmozgás nem csak egy öncélú tevékenység, hanem az egészségünk, tehát a jövőnk egyik nélkülözhetetlen záloga is egyben.

“Nem az őseinket kell követnünk, hanem azt, amit őseink is követtek!”

A folytatáshoz kattints a következő cikkre:
>> Hogyan lehetsz formásabb?

7

Megoldást keresel?

Amennyiben érdekes lehet számodra egy komplexen fejlesztő mozgásprogram, kattints a gombra!

6