Mitől leszel formás?

Edzés

Cikksorozat 

Edzés

1. Miért kell mozognod?

2. Mitől leszel formás?

3. Miért kell súlyokat is használnod?

4. Miért kell, hogy erős is legyél?

5. Mi az örök fiatalságod titka?

7

Kulcsfontosságú tény, hogy tested formáját a zsírszázalékod mellett elsődlegesen az izmaid fejlettsége határozza meg!

Ha tehát az is célod a sportolással, hogy jobban nézz ki, formás is legyél, akkor ennek alappillére az izmaid célirányos fejlesztése, magyarán az, hogy az adott sporttevékenységed mennyire segíti elő az izomzatod tényleges fejlődését is.

A zsírszövet egy „képlékeny szerkezet”, aminek önmagában nincs “formája”, viszont mivel az izomszövetek felett helyezkedik el, ezért kénytelen az izmaid formáját bizonyos határig lekövetni. Természetesen a vastagsága is nagyban hozzájárul az összképhez, hiszen ez takarja el az izmokat, így értelemszerűen ez minél vékonyabb, annál definiáltabb, tónusosabb a forma is. Azonban könnyen belátható, hogy ha nincs ami adja magát a definiált, tónusos formát, akkor teljesen mindegy is, mekkora ez a vastagság, mert az ettől függetlenül sem lesz. Ennek értelmében tehát kijelenthető, hogy hiába is van több zsír rajtad annál, mint amit elvársz magadtól, a formás alakodat, sportos kiállásodat elsődlegesen az izomzatod fejlettsége fogja meghatározni.

Mindezzel összefüggésben viszont fontos tudnod egy jó hírt, méghozzá azt, hogy a fejlődő izmaid rendkívül intenzív regenerációs folyamatokat igényelnek a testedtől. Miért jó ez? Mert az anyagcseréd gyorsításában, a bevitt kalóriáid felhasználásában, és így összességében a testzsírszázalékod csökkentésében is nagyon komoly segítségedre lehet az izomzatod célzott fejlesztése.

Lehet, hogy most ettől az egésztől hirtelen a profi testépítő modellek jutottak az eszedbe, viszont óriási tévhit lenne azt gondolni, hogy amit a reklámokban látsz, oda természetes körülmények között olyan egyszerű lenne eljutni. Egy látványosabb izomzat felépítése nem is olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnád. Még akkor sem, ha ezt célzottan teszed. Sajnos az elképzelésekkel ellentétben ez nem megy egyik napról a másikra, nőként pedig a hormonrendszeri adottságok miatt pláne nem. Nemcsak idő, de komoly elszántság, következetesség és kitartás is kell hozzá. A szomorú valóság az, hogy a legtöbben a lehetségesnél sokkal gyorsabban várnak el olyan eredményeket, amiket akár csak hosszú évek kitartó munkájával lehet egyáltalán megközelíteni. A türelmetlenségnek köszönhetően pedig a legtöbben már jóval azelőtt feladják az izomépülést is szolgáló edzéseiket, mielőtt az igazi eredményeik kezdhetnének kibontakozni.

De mindezek ellenére még véletlenül se csüggedj el, ugyanis egy esztétikus és harmonikus, jól használható, természetesen szép és minőségi izomzatot felépíteni egyáltalán nem lehetetlen feladat, sőt! Óriási változásokon mehetsz keresztül, akár idősebb korban is, de csak akkor, ha valóban kellő rendszerességgel és kitartással kezdesz bele az izmaid fejlesztését is szolgáló edzésekbe. Ehhez türelmesnek kell lenned, mert bizony ehhez idő kell. Az pedig, hogy a céljaidat elérni mennyi időt ölel fel, teljesen egyénfüggő. Ezt rengeteg minden befolyásolhatja, többek között a belefektetett erőfeszítéseid, a testi adottságaid, és a fittségi előéleted is.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy ha az alakod formálása is fontos számodra, akkor nincs mese, ehhez az izmaidat is célzottan fejlesztő mozgásprogramokat is szükséges rendszeresen végezned.

És bár tény, hogy az izmaid fejlesztését soha sem késő elkezdened (ez a következőkben bővebb kifejtésre kerül), viszont minél előbb kezded, annál többet fogsz tudni kamatoztatni belőle a hátralévő életed során. Szóval, miért is ne kezdhetnéd el ezt akár már holnap?

Ne feledd, bármennyire is szeretnél hinni benne, sajnos csodamódszerek NEM léteznek! A cél elérése minden esetben a következetes, kitartó MUNKA eredménye!

Ha még nem olvastad az előzmény cikket, érdemes megnézned:
<< Miért kell mozognod?

A folytatáshoz kattints a következő cikkre:
>> Miért kell súlyokat is használnod?

7

Megoldást keresel?

Amennyiben érdekes lehet számodra egy komplexen fejlesztő mozgásprogram, kattints a gombra!